Motorola android logó

Komment tízperc II. – kép nem fér a memóriába

Második bejegyzéséhez érkezett a “Komment tízperc”, ahol a program android marketes értékeléseire próbálunk válaszolni.

Motorola android logó

soxem on December 27, 2011 (umts_jordan with version 1.1.1) írta: Gratulálok

Csak dícsérni tudom az ötletet, és a kivitelezést is!
Defyn némely kép megjelenítése helyett azt mondja, hogy “a kép nem fér bele a memóriába” ezt hogyan kerülhetem el?

A jókívánságokat köszönjük, ne hagyjátok abba ezt a jó szokást  🙂 A felvetett kérdés pont egy olyan, ami miatt még kevesebb csillagot is el tudnék sajnos képzelni értékelésként, pedig “nem mi voltunk…”

Kis technikai háttérinfó: az androidos készülékek piaca vegyes képet mutat, vannak tegnap megjelent csúcskészülékek és 1,5 éve használatban levő belépő modellek is. Számos paraméterük különbözik, a programok szempontjából az egyik ilyen tényező a memória, melyben (az asztali gépekhez hasonlóan) futnak a programok. Ez általában valahol 64 MB-512 MB között van, és valakinek minél több került a készülékébe, annál jobban örül. Gondoltam én…

Csakhogy ez a memória nem úgy “működik”, mint a PCk esetén! Az Android operációs rendszer kis zöld droidja meghatározott egy limitet, amennyi memóriát a programok igénybe vehetnek. Ezt a memóriát heap-nek nevezzük és a mérete (a készülék memóriájával nem közvetlen összefüggő módon) 24-64 MB-ra van rögzítve. Ez azt jelenti, hogy hiába van pl. 100 MB szabad memória a telefonon, a HungiFungi (vagy más app) ekkor sem vehet igénybe a heap-nél nagyobb szeletet, márpedig a nagyfelbontású fotóink simán elfoglalnak akár 10 MB-ot is. Van olyan készülék, amely ezt “elbírja” és van olyan, ami nem. Sőt: lehet határeset, amikor egy kép néha bejön, néha nem, attól függően, hogy a többi képtől az adott pillanatban hogyan “fér el”.

A megoldással mi is próbálkozunk, a következő adatbázis frissítésben “kisebb” felbontású (3 megapixel körüli) fotók lesznek, így valószínűleg nem lesz ilyen gond, a későbbiekben pedig a heap-től függő felbontású gombaképeket fog letölteni a HungiFungi.

(Barkács megoldás: Ami még segíthet, ha a készüléken a heap méretét felemeljük. Erre csak root-olt készülékeken van lehetőség a VM Heap Tool segítségével, ekkor minden programnak több heap memóriát lehet allokálni.)

Ezúton is bíztatunk mindenkit, hogy kérdésével akár közvetlenül is keressen meg minket (info[kukac]hungifungi.hu), vagy itt az oldalon keresztül, hiszen lehet, hogy válaszolni is tudunk, illetve előfordulhat, hogy lenne kérdésünk, amivel pl. egy hibát máris meg lehet oldani.

“Komment tízperc II. – kép nem fér a memóriába” bejegyzéshez ozzászólás

  1. Sziasztok! Én is Motorola Defy-t használok, de ebbe a hibába még nem futottam bele, persze nem is néztem végig az összes gombafotót. Tudtok mondani példaként ilyen nagy méretű képeket, amiket nem tölt be?

  2. A “minden működik” visszajelzést örömmel halljuk 🙂 Az az egyik gond, hogy többször előfordulhat a határeset: valami nem jön be, aztán újrapróbálva már bejön. De a barna csengettyűgomba vagy a császárgalóca vagy a téglavörös susulyka fotói pl. a nagyobbak közül valók, ott inkább előfordulhat a jelzett gond.
    De nagyon nem kell próbálni, mert ha nem jön elő a probléma, annak is tudunk örülni. 🙂

  3. remek, nekem mindhárom gomba esetében tökéletesen jönnek a képek, nagyíthatók, kicsinyíthetők, lapozhatók. nincs ezzel gond. (vagy az én azonos típusú készülékemnek ennyivel jobb a memóriakezelése?)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ellenőrzés - csak embereknek *