Komment tízperc – gombafelismerés fotó alapján

Folytatódik a “Komment tízperc”, ahol a program android marketes értékeléseire próbálunk válaszolni, a mai egy különösen népszerű ötlet – lenne.

HungiFungi Ízletes rizike gomba fotó

István on January 20, 2012 (GT-I9100 with version 1.1.3) írta: Nagyon jó határozó.

Akkor lenne a legjobb applikáció ha a gombát lefényképezve tudna azonosítani. Vagy legalább pár találatra szűkítené a kört.

Ezért kár volt négy csillagot adni a HungiFungira, mert ha egyet kapunk, akkor sem tudjuk megoldani  🙂

Először érdemes kipróbálni a Google Goggles app-ot, ami egy hasonló projekt: kamerán keresztül felismer tárgyakat (vagy sem). Ezt egy nálunk egy fokkal nagyobb cég készítette 🙂  de még egy olyan standard tárgyat is több próbálkozásba kerül olykor felismertetni, mint mondjuk egy mobiltelefon. Pedig egy telefon, az mindig ugyanolyan formájú, méretű és csak 3-4 színű lehet.

Íme egy próbálkozás:

HungiFungi Google Goggles

Szerintem pár felkért emberke elég nagy arányban meg tudná határozni, hogy a képen egy Nokia E7 van. Ez az alkalmazásnak nem sikerült. A pár találatra szűkítés is csak néhány notebookot jelentett, aminek egy mobiltelefonhoz kevés köze van. Így lenne a gyilkos galócából is kékhátú galambgomba… 🙂

És itt jön az extra csavar: aki már próbált gombát határozni, az szembesülhetett azzal, hogy két azonos gomba színe sem feltétlenül egyezik meg. (Ráadásul a mobilkamerák színhűsége elég alacsony, tehát 1-2-5-10 árnyalattal kapásból lehet tévedni napszaktól függően is.) A kalap alakja akár napról napra változik. Képen keresztül a méretet sem lehet jól azonosítani. Nem beszélve olyan opciókról, amelyek a gomba felismerésében fontosak, de képen nem láthatók: milyen anyagon nőtt, ragacsos-e a felülete, van-e illata, milyen állagú a húsa, a tönk szerkezete stb. Még a vizuális gombahatározáshoz is több fotóra szokott szükség lenni (pl. a lemezek színe, elrendezése is sok esetben döntő), ha egyáltalán van valaki, aki ez alapján “bevállalja”. Egy képbe mindez az információ besűríthetetlen.

Ezért is érdemes egy alapfokú gombaismerői vagy egy középfokú gombaszakértői tanfolyamra elmenni, hogy az ember a gyakorlatból rájöjjön, hogy néha milyen aprónak tűnő részletek alapján lehet egy fajt meghatározni.

Nem véletlen, hogy a HungiFungi – a meghatározó gombahatározóban 20 különböző kategóriában 150-nél több határozóbélyeg közül lehet választani és még ezeket is tudnánk bővíteni. (Talán fogjuk is…) Viszont egy kamera ezeknek csak kis hányadát és azon belül is a színeket pontatlanul, a térbeli formákat pedig síkban adja vissza, így pár évig még a fenti elképzelés meglehetősen utópisztikus.

Utána már csak az lesz a kérdés, hogy ki vállalja a felelősséget egy félrehatározásért, ha pl. a gyilkos galócát bocskor nélkül mutatják a kamerának?

Ezúton is bíztatunk mindenkit, hogy kérdésével akár közvetlenül is keressen meg minket (info[kukac]hungifungi.hu), vagy itt az oldalon keresztül, hiszen lehet, hogy válaszolni is tudunk, illetve előfordulhat, hogy lenne kérdésünk, amivel pl. egy hibát máris meg lehet oldani.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ellenőrzés - csak embereknek *