HungiFungi gombahatározás

Komment tízperc – az a sok határozó kategória…

A következő Komment tízperces értékelés a boldogság spóráival önti el pereszkefoggal tönkhöz kapcsolódó lemezeinket Yeah... Sure

Zsolt on January 24, 2012 (Motorola Defy with version 1.1.3) írta: Nagyszerű

Príma program, nagyon szeretem. Szépen, elegánsan elkészített felület. Néhány apróság, amit hiányolok: – Lehetne egy gomb/menüpont a feltételek törlésére (“tiszta lappal indulni” ismét). – Nagyon sok kategória van, és egyes kategóriáknál a lehetőségek nehezen választhatók ki egy botanikai ismeretekkel nem rendelkező esetén. Pl. tönk felülete bársonyos vagy pelyhes? A funkcionalitást persze nem befolyásolja, de esetleg lehengerlő lehet a sok kategória (végigpörgetni). – Az elején látható figyelmeztetést érzésem szerint elegendő lenne a használatbavételkor egyszer és mindenkorra letudni – utána ne legyen kénytelen a felhasználó mindig újra és újra jóváhagyni. – Nagyon jó lenne egy olyan keresési lehetőség, ami névre keresne. Lehet, hogy tudom egy gomba nevét csak a jellemzőit szeretném ellenőrizni. Még egyszer: gratulálok a programhoz, örülök, amikor egy szép magyar szoftvert látok. Üdv Zsolt

Kedves Zsolt!

Mi pedig minden alkalommal örülünk, amikor ilyen lelkes felhasználók ilyen lelkesedéssel állnak a HungiFungihoz!

“Tiszta lappal” gomb jó ötlet, a helyén töprengünk még, hogy hol lenne “kézreálló”.

Kategóriából szerintem is nagyon sok van (a grafikus szerint meg k. sok, mert neki kellett egyenként az ikonokat megrajzolni  Wink), erre egyenlőre nincs ötletem. Ha többet összevonunk (pedig higyjétek el, így is összevontunk egy csomót), akkor később esetleg több gombánál már az lesz a baj, hogy nem lehet majd eléggé megkülönböztetni őket.

HungiFungi gombahatározás

De megpróbáljuk ezt a kérdést sem szem elől téveszteni. A HungiFungi-t azért tartjuk a meghatározó gombahatározónak, mert ez a határozó funkció ennyire részletes. Más programokban, könyvekben ennek a töredéke van csak meg, ami a végeredményt is befolyásolja. És itt sem lehetetlen, hogy valaki csak pl. a Gomba típus és a Lemezállás mezőket használja, ha akarja.

(Csak a gombászok kedvéért egy kis közbevetés: botanikai ismeretek a növényekre vonatkoznak, a gombákat a mikológia tudománya és a mikológus tanulmányozza.)

A kategóriákat próbáltuk úgy belőni, hogy ha egy laikus szerint az a kérdéses tönk akár bársonyos (bársonyszerű) akár pelyhes (nagyobb darabkákkal, pelyhekkel borított) lehet, akkor az adott gomba bármelyik opció kiválasztása esetén a találatok között legyen. Ugyanez az összes paraméterre igaz, ha pl. az adott gomba merev és puha állagú is lehet, akkor mindkettőre meg lehet majd találni. Ugyancsak a laikusokat is segíti talán az aprólékosan kidolgozott ikongrafika, amely segítségével az opció jelentése könnyebben eltalálható.

Az indításkori jóváhagyás azért működik így (hogy ne lehessen egyszer letudni), mert ezzel szeretnénk jelezni, hogy az ott leírtaknak súlya van és a program alapján senki ne fogjon gombák rágcsálásába. Wink

Nagyon jó lenne egy olyan keresési lehetőség, ami névre keresne. Lehet, hogy tudom egy gomba nevét csak a jellemzőit szeretném ellenőrizni.

Ezt viszont sajnos nem értjük. A Böngészés oldalon bármely gombára rá lehet keresni név (és latin név, és régies név és népi elnevezés alapján is) és a leírásból az összes általunk fontos paraméter kiolvasható (hiszen mi is abból raktuk össze a paramétereket). Ha nem erre utalt a kérdés, akkor viszont sajnos nem tudom, hogy mire lenne itt szükség.

További jó HungiFungi használatot kívánunk!

És ezúton is bíztatunk tovább mindenkit, hogy kérdésével akár közvetlenül is keressen meg minket (info[kukac]hungifungi.hu), vagy itt az oldalon keresztül, hiszen lehet, hogy válaszolni is tudunk, illetve előfordulhat, hogy lenne kérdésünk, amivel pl. egy hibát máris meg lehet oldani.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ellenőrzés - csak embereknek *