gombatermesztő doboz

Megmozdult!!! – Pecsétviaszgomba termesztése házilag 1.

Sok rákészülés és próbálkozás után végre “feléledt” az automata gombatermesztő doboz prototípusa.

gombatermesztő doboz

Aki lemaradt az előzményről:

A cél az volt, hogy egyszerűen lehessen optimális környezetet biztosítani a pecsétviaszgomba (Ganoderma lucidum) termesztéséhez. Erre a célra kezdtem el tervezni egy mikrokontroller vezérelt dobozt, melyben a hőmérséklet és páratartalom meghatározott szinteken marad, lehetőség szerint minél kevesebb beavatkozással (és így hibalehetőséggel).

Hasonló ez, mint az áruházakban vásárolható csiperke termődoboz, csak míg a csiperke az otthoni körülmények között is jól érzi magát, a pecsétviaszgomba hő- és páraigénye kicsit magasabb.

A dobozba legegyszerűbb a készen megvásárolható Ganoderma termőblokkot elhelyezni, de persze lehet kísérletezni saját csírával oltott alapanyaggal is. A készülék előre beállított programokkal rendelkezik, így a termesztés különböző szakaszaiban az eltérő környezeti igények is lekövethetők. A programok közötti váltás egy egyszerű nyomógombbal történik.

Van egy LED kijelző is, mely felváltva mutatja az aktuális hőmérséklet és páratartalom értékeit (a képen épp 87,4% a relatív páratartalom).

Sok tanulság levonása és pár kialvatlan éjszaka után a prototípus elkészült. Ami most következik:

  • első tesztek lefolytatása: valóban jól érzik-e magukat a gombák, lehetséges-e a szerkezetet üzembiztosan működtetni.
  • szépítgetés: az elsőre egyértelmű prototípus megjelenésből egy “normálisabb” képet nyújtó berendezés előállítása.
  • más gyógygombafajokra való adaptáció, pl. Agaricus blazeii, akár kiegészítő megvilágítással.
  • további szenzorok felszerelése, pl. lehetséges a termőblokk anyagában való nedvesség mérése ill. a doboz belsejében a CO2 koncentráció érzékelése is.

Amennyiben bárkit érdekel egy hasonló berendezés otthoni gyógygomba termesztéshez, akkor szívesen segítek kapcsolási rajzzal, vezérlő programmal, illetve gondolkozom rajta, hogy kész formában is megvehető legyen a doboz. (Legrosszabb esetben palánták előnevelésére vagy fűtőtest helyett is jó :))

Most a következő lépés az az első termesztési próbálkozás lesz és várhatóan erről fogok tudni felrakni aktuális információkat.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ellenőrzés - csak embereknek *