Termődoboz ventillátor

“Közkívánatra!” – Pecsétviaszgomba termesztése házilag 2.

Az első, pozitív visszajelzések (melyeket ezúton is köszönök a doboz és a mikroszkopikus ganodermabébik nevében is) mellett pár ötlet is megtalált. Az egyiket már korábban fontolgattam, és mivel amúgy is minden adottság megvolt, sikerült rövid úton beüzemelni.

Termődoboz ventillátor

Azaz: a termesztődoboz falába beépítettem egy légcserélő ventillátort, ami a termesztőtérben lévő CO2 szintet képes szabályozni és a néha összegyűlő, túlzott páratartalmat is csökkenti egyúttal.

A ventillátor nem drága darab (egy egyszerű PC-s ventillátor) , a mikrokontrollernek még van elég sok szabad vezérlőkimenete, úgyhogy technikai korlátja nem volt a próbálkozásnak. A vezérlőprogramban szintén minimális módosítást kellett tenni, de már az is megvan.

Hogy miért érdekes a légcsere?

Egyrészt az esetünkben a páratartalmat máshogy nem lehet csökkenteni. A beépített párásító csak növelni tudja, viszont valószínű olyan mennyiségű vizet “párologtat”, hogy még egy 5 másodpercnyi üzemelés után is sokszor további 5-10%-ot növekszik a páratartalom mértéke. Ezentúl ha meghaladja a felső határt, akkor viszont a környezeti, szárazabb levegőt fújja be a ventillátor, így beállítva az elvárt szintet.

Pecsétviaszgomba agancs formájú termőtest

A másik téma a gombák, és most kifejezetten a pecsétviaszgomba növekedéséhez szükséges széndioxid szint. A hőmérséklet, páratartalom és fény mellett ennek szintje is befolyásolja a termőtest képződést, hogy ne a képen látható, agancs alakú, hanem kalapos termőtestek “készüljenek”.

A különböző források erről így írnak:

“A termőtest kalaposodásának kedvez a jó oxigén ellátás.” – Termőblokk útmutató

“A pecsétviasz gomba igen érzékeny a differenciálódás szakaszában a CO2 tartalomra. Az irodalom szerint ez határozza meg, hogy agancs alakú, vagy veseszerű termőtest fog a későbbiekben képződni. A CO 2 tartalmat ekkor 0,04-0,05%-on kell tartani.” – Maszlavér Petra: A PECSÉTVIASZ GOMBA, GANODERMA LUCIDUM (CURT.: FR.) KARST
HAZAI TERMESZTEHETŐSÉGÉNEK LEHETŐSÉGEI

“Control of CO2 concentration to produce Ganoderma with caps:

Fresh air: 0,03%
Ganoderma with caps: <0,1% (optimum: 0,04-0,05%)
Ganoderma with antler fruiting body: >0,1%” –Mushroom Growers’ Handbook, Chapter 11

“proper conditions for fruiting or pinning (temp. 28 °C, 1500 ppm CO2 , 800 lux light, 95% RH)” – Cultivation of Reishi Mushroom, National Research Centre for Mushroom, India

CO2 mérő szenzor hiányában csak “érzésre” lehet a szellőztetést végezni, de látható, hogy a kalapos pecsétviaszgomba termőtesthez majdnem a szabad levegővel egyenértékű széndioxid szintet célszerű tartani (és hogy nem létezik univerzális ajánlás).

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ellenőrzés - csak embereknek *